Kapesní bitvní loď Admiral Graf Spee

Kapesní bitvní loď Admiral Graf Spee působila za druhé světové válce krátce a i když by se zdálo že se moc nepodílela na boji byla docela důležitá.

S palebnou výzbrojí šesti děl ráže 280 mm ve dvou věžích jedna na zádi a jedna na přídi. Sice se řadila mezi křižníky, ale podobala se pancéřováním a výzbrojí spíše bitevní lodím. Z toho důvodu jí Britové dali směšný název kapesní bitevní loď, ale němci jí říkali jednoduše válečná loď. Byla jednou ze tří lodí třídy Deutchland.

Stavba lodi byla zahájena 1.10.1942 a spuštěna na vodu byla 30.6.1934. Do služby byla uvedena 6.1.1936.

Před válkou se podílela na blokádě Španělska při občanské válce což bylo chvíli po jejím uvedení do služby. 21.9. opustila německý přístav ve Wilhemshavenu a vyplula do Atlantiku, kde měla potápět britské parníky a konvoje. Lodi Admiral Graf Spee velel Kapitán Hanse Langsdorff. V Atlantiku po něm Britové hodně pátrali. Celkově po něm pátralo 16 křižníků,2 bitevní křižníky,3 bitevní lodě a 4 letadlové lodě.13.12.1939 se utkal se třemi britskými křižníky v Bitvě u ústí Rio de La Platta.Přestože měli Britové početní převah, Admiral Graf Spee měl převahu palebnou.Admiral Graf Spee vážně poškodil jeden z křižníků, ale byl také poškozen a došlo mu hodně munice. K doplnění munice a k opravám se uchýli do neutrálního přístavu Montevideo. Kapitán Langsdorff zjistil že není úniku.17.12.1939 odjel z přístavu a nechal loď vyhodit do povětří. Kapitán Langsdorff poté spáchal sebevraždu a jeho námořníci byli integrováni v Argentině.kapesní bitevní loď Admiral Graf SpeePoslední momenty Kapesní bitevní lodi Admiral Graf Spee