Bitevní loď KMS Bismarck

Bitevní loď Bismarck je opravdu nejznámější německou bitevní lodí. Tato bitevní loď ukázala Britům kolik škody dokáže natropit obrovská a moderní bitevní loď. Zároveň však zjistili důležitost námořního letectva.

Stavba německé bitevní lodi 1.7.1936 ovšem měla daleko větší výtlak než jaký byl stanovený limit. Na vodu byla spuštěna 14.2.1939 a 24.8. 1940 byla zařazena do služby.Její válečná služba nebyla tak dlouhá, ale byla hodně slavná.24.5.1941 nastal pro Bismarck křest ohněm při střetu s britskou bitevní lodí HMS Prince of Wales a britským křižníkem HMS Hood, ovšem Bismarck byl doprovázen těžkým křižníkem KMS Prinz Eugen. Při krvavém boji se potopil britský křižník HMS Hood, na kterém přežili tři lidé a Prince of Wales byl poškozen.Po bitvě se Bismarck a Prinz Eugen rozjeli, každý v jiném směru.Bismarck se plavil po Severním moři a v tom ne něj zaútočila torpédová letadla z letadlové lodě Ark Royal typu Fairey Swordfish. Letadla Bismarck poškodila, ale nepotopila.Po té Bismarck Britům zmizel.Dlouho po něm pátrala letadla a najednou ho našla průzkumná letadla PBY Catalina. Britové na Bismarck poslali mnoho válečných plavidel. Britové Bismarck nemilosrdně ostřelovali a do tohoto útoku se zase zapojila letka letounů Fairey Swordfish. Po dlouhém ostřelování se však Bismarck stále nechtěl potopit. Nakonec byl však potopen vlastní posádkou.

Bitevní loď Bismarck byla potopena 27.5. 1941. Její vrak byl nalezen roku 1989 v hloubce 4800 metrů pod mořem.Tato bitevní loď byla důležitou zmínkou toho, že německé námořnictvo je pořád hodně silné a že dokáže tvrdě udeřit.

bitevní loď Bismarckpotápějící se bitevní loď Bismarck